Rezolvarea problemelor Nr_1. ”Se dă”

Ca începutul unei programe la informatică, ca o recetă de bucate, problema la fizică se începe cu ”declararea variabilelor” sau ”lista bucatelor necesare”.

Rezolvarea problemelor Nr_1. ”Se dă”

Noi numim acest fapt ”a scri se dă”, în cazul reușitei avem două șanse: unii autori de probleme apreciază ”scrisul se dă” (de obicei cu 0,1 din punctajul problemei) și propriu zis Problema a început să fie rezolvată.

Însă uneori ”a scri se dă” tot este o problemă. Elevul recunoaște textul problemei ca un text simplu, el trebuie să-l citească ca pe unul fizic!

Rezolvarea problemelor Nr_1. ”Se dă”

Succint vom descrie unele erori în ”se dă” pe care le efectuiază rezolvătorii de probleme.

  • nu atrage atenție sau confundă prefixele ”cu” și ”de”. În cazul când în textul problemei se vorbește despre variația unei mărimi cu prefexul ”cu”, atunci avem operatorul delta. Iar când în problemă mărimea variază ”de” ori, atunci avem raportul mărimei date în două stări diferite.
  • orice propoziție din textul problemei, trebuie să conțină minimum o ”noutate”, care se înscrie în ”se dă”. Ca exemplu, în finalul problemei este scris ”Pierderile de căldură se neglijează”, deci înscriem în ”se dă” căldura primită egală cu zero etc.

Rezolvarea problemelor Nr_1. ”Se dă”

  • când în problemă avem un număr de oarecare corpuri, fenomene, cicluri și a.m.d. la inscrierea lui în ”se dă”, el este adimensional și nu are unități de măsură. Ca exemplu elevul scrie N este egal cifra și denumirea (”oscil.”, ”electroni” etc.), este incorect după valoare nu se înscrie nimic.
  • unitățile de măsură trebuie transformate în SI. De-s este cazul neconvertirei unităților de măsură și obținerea rezultatului incorect. Menționăm, că în cazul când în ”se dă” avem mărimi de același tip cu mărimea ce trebuie determinată, putem valorile acestor mărimi să nu le convertim în SI.
  • când o mărime primește mai multe valori în situația din problemă (chiar cazul când ea diferă pentru diferite naturi fizice (ex. Fier, oțel etc.)), atunci se înscrie prin indice cu cifre, care indică starea fie ”0” inițială, ”1” – prima etc. Unii rezolvătorii scriu cu indice denumirea stării fie ”iniț.”, ”fin”, ”alum.”, etc., este inscripția nu prea fizică-matematică.
  • numărul deprinderilor la înscripția ”se dă”, crește odată cu numărul de probleme rezolvate.

Rezolvarea problemelor Nr_1. ”Se dă”

După însrierea corectă componentei ”se dă” vom continua să rezolvăm probleme în articolul următor dedicat ”Rezolvărea problemelor”.

Like this post? Please share to your friends:
Lasă un răspuns

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

eighteen − 4 =