Savanții. Dumitru Mendeleev (12)

Savanții. Dumitru Mendeleev (12)

Dumitru Mendeleev

(1834-1907)

    Mendeleev a descoperit temperatura critică de fierbere, a elaborat teoria hidratelor, a efectuat cercetări profunde ale gazelor rarefiate, a propus teoria hidratică  a provenienţei petrolului neorganic, a elaborat procesul de preparare a pulberii de fum (бездымный порох), a studiat aeronautica, meteorologia  (fiind director al Direcţiei Generale de măsurări şi greutăţi, a contribuit la dezvoltarea metrologiei), a perfecţionat tehnica de măsurare. Pentru meritele sale ştiinţifice Mendeleev a fost ales membru al mai mult de 70 de academii şi societăţi ştiinţifice ale diferitor ţări ale lumii.

Mendeleev s-a născut la 8 februarie 1834 în or.Tobolsc. El era al 17-la copil în familia directorului de gimnaziu şi curatorului şcolilor de învăţământ public Ion Pavel Mendeleev şi Mariei Dumitru. Tatăl în curând a orbit şi Dumitru a fost educat de mamă. În anul 1841 el a intrat la gimnaziul din Tobolsc, pe care l-a terminat în 1849. În gimnaziu a învăţat nu prea bine. Bine învăţa numai la matematică şi fizică. În 1847 a murit tatăl. După terminarea gimnaziului mama împreună cu familia, s-a mutat la Moscova, iar apoi în Sankt-Peterburg.

În anul 1850 Dima a fost înmatriculat ca student al Institutului  Pedagogic Principal din Sankt-Peterburg, facultatea de fizică şi matematică. Acolo predau savanţi renumiţi – matematicianul Ostrogradschi, fizicianul Lenrz, chimistul Voscresenschii şi alţii. Voscresenschii ia propus lui Mendeleev să elaboreze metoda de analiză a minereurilor de ortită şi piroxen aduse din Finlanda. Aşa a apărut prima sa lucrare ştiinţifică „Analiza chimică a ortitei din Finlanda”.  În 1855 Consiliul ştiinţific ia decernat lui Mendeleev titlul de „Învăţător Superior” şi l-a decorat cu medalie de aur.

Savanții. Dumitru Mendeleev (12)

Din cauza sănătăţii slabe el s-a transferat în Odesa, unde a fost numit profesor de matematică, fizică şi de ştiinţe naturale în liceul Rishelie.

Mendeleev excelent a susţinut disertaţia şi în anul 1857 a devenit docent universitar în universitatea din Sankt-Peterburg, iar în 1864 – docent titular de chimie organică în aceeaşi universitate şi profesor al Institutului tehnologic din Sankt-Peterburg.

În anul 1863 el se însoară cu Feozva Nikitin Leşceva şi pleacă în călătorie de nuntă (bani ei aveau, deoarece Mendeleev a fost decorat cu premiul Demidov al AŞ pentru cartea „Chimia organică”).

Savanții. Dumitru Mendeleev (12)

La 31 ianuarie 1865 el a susţinut disertaţia de doctor. A compus un manual nou de chimie neorganică. La 1 martie el a trimis la redacţie articolul „ Prima încercare a sistemului de elemente, bazate pe greutatea atomică şi asemănarea (afinitatea) chimică”. Legea periodică a elementelor chimice a fost apoi de el prelucrată.

Mendeleev n-a fost fericit în familie. Odată el a văzut-o pe Ana Ion Popova, prietena învăţătoarei de muzică a fiicei lui şi s-a îndrăgostit. Ne vrând să fie cauza ruperii lui Mendeleev de familia sa, Ana a plecat în Italia, însă Mendeleev a plecat după ea şi acasă s-au întors împreună. Ea a fost o soţie atentă şi grijulie. Ia născut o fiică Liubov, iar apoi şi un fecior Ion.

Printre altele, Liuba a fost soţia lui A.Bloc. El ia închinat „Versuri despre regina (doamna) fermecătoare”. În anul 1902 el ei îi scria: „Toată viaţa mea fără excepţie aparţine Ţie de la început şi până la sfârşit… Dacă eu cândva voi putea ceva înfăptui şi pe ceva să mă întipăresc, să las o urmă trecătoare de cometă, apoi totul va fi al Tău, de la Tine şi spre Tine”.  Ea lui: „…Eu trăiesc şi am trăit numai pentru ca să-ţi aduc fericire, şi în aceasta constă unica fericire fixată de viaţa mea”. Însă încă înainte de căsătorie Liuba a devenit un Simbol al Universului nu numai pentru soţ, ci şi pentru prietenii săi. Ea  s-a dovedit a fi departe de idealul poetic creat, pe lângă aceasta şi o soţie infidelă (pe bună dreptate, nici Bloc nu  era sfânt: trei ani mai apoi după logodnă el s-a îndrăgostit în artista Natalia Volhova şi cărţile cele mai bune erau dedicate ei; apoi s-a îndrăgostit în cântăreaţa Liuba Delimas…).

În anul 1887 în Rusia s-a început verificarea (revizuirea) tarifului vamal. O mulţimea de buletine, tabele, dări de seamă, inventare s-au adunat în comisia, compusă din profesori ai Institutului Tehnologic, însă nimeni nu putea să sintetizeze toate acestea într-un sistem logic. Şi atunci ministrul finanţelor I.Vâşegradschii ia încredinţat aceasta lui Mendeleev, cu care a învăţat cândva în Institutul pedagogic Principal.  Mendeleev problema a rezolvat-o excelent şi în anul 1891 Tariful vamal a început să funcţioneze (Mendeleev a tipărit cartea „Tariful logic (explicativ)”, care a devenit bază a politicii vamale a Rusiei).

Savanții. Dumitru Mendeleev (12)

Din cauza caracterului independent al lui Mendeleev  de două ori iau refuzat la alegerile în membri ai AŞ din Peterburg (măcar că în timpul acela el era membru al mai mult de o sută de societăţi ştiinţifice prestigioase din lume). În anul 1890 a fost concediat din universitate din dispoziţia ministrului învăţământului contelui Delianov.  Numai în anul 1892 ministrul finanţelor Vitte l-a numit conservator al Biroului de măsurări şi greutăţi. Ministerul maritim şi militar ia încredinţat lui Mendeleev rezolvarea problemei despre pulberea de fum. Mendeleev cu succes a rezolvat această însărcinare.

Mendeleev a murit pe data de 20 ianuarie 1907.

Anual la 27 ianuarie, în ziua de naştere a savantului, în Societatea de chimie din Peterburg are loc o şedinţă solemnă, la care sunt prezentaţi autorii celor mai bune lucrări în domeniul chimiei şi decoraţi cu medalia D.I.Mendeleev.

Savanții. Dumitru Mendeleev (12)

Like this post? Please share to your friends:
Lasă un răspuns

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

3 × two =