Rezolvarea problemelor Nr_4. Bazele teoretice abordării generale la rezolvarea problemei arbitrare la fizică

 Sistemul conceptelor fundamentale ale fizicii.

Unele  concepte generale ale fizicii.

Rezolvarea problemelor
Rezolvarea problemelor

Calea generală la rezolvarea problemei arbitrare la fizică se bazează pe unele concepte fundamentale ale fizicii. Aceste concepte sunt bine cunoscute. Le redăm în acest articol cu scopul de a menționa unele părți specifice ale lor.

Un concept central este sistemul fizic: -este un set de obiecte fizice. Chiar un singur obiect poate forma sistemul fizic.

Rezolvarea problemei este legată cu cercetarea unui sistem fizic. În continuare vom observa, că alegerea și cercetarea sistemelor fizice este începutul analizei situațiilor problemei.

Rezolvarea problemelor Nr_4. Bazele teoretice abordării generale la rezolvarea problemei arbitrare la fizică

Obiectele fizice al sistemului posedă unele proprietăți fizice și pot participa la diferite procese. Pentru caracteristica proprietăților obiectelor fizice și a proceselor fizice se introduc diferite mărimi fizice. Un concept destul de important este starea sistemelor fizice. Conceptul general a stării sistemelor fizice arbitrare este foarte complicat. Dacă sistemul fizic constă dintr-o particulă atunci starea ei mecanica se determina de 6 marimi: 3 coordonate (x,y,z) și 3 componente ale impulsului (p_x, p_y, p_z).

Corpurile sistemelor fizice sunt interdependente cum între sine așa și cu obiectele exterioare. Aceasta dependență universală se manifestă în interacțiunea obiectelor fizice.

Interacțiune  – proprietatea cea mai importantă a oricărui ociect fizic. Ea este determinată de natura lor interioară. În fizică sunt cunoscute 4 tipuri de interacțiuni între particulele elementare: puternic ,electromagnetic, slabe și gravitaționale. Interacțiunea poate schimba cât poziția  atât și starea sistemelor fizice. Procesul schimbării poziției sau stării sistemelor fizice îl vom numi – fenomen fizic. Acest concept este cel mai important în calea noastră. În natură se petrec o mulțime de fenomene fizice: mișcarea planetelor și a stelelor, tunetul și fulgerul, ploaia și vântul, vaporizarea apei și depunerea de rouă, oscilarea atomilor și mișcarea moleculelor etc.. Analiza fenomenelor fizice trebuie începută de la alegerea și cercetarea sistemelor fizice, fiindcă însăși fenomenele se produc într-un sistem. În procesul analizei obiectelor fizice ale sistemului e bine venit de clarificat la care obiecte ideale ele atârnă, de care proprietăți posedă, cu ce corpuri și în ce modalități interacționează, care pot fi rezultatele sau consecințele acestei interactiuni.

Rezolvarea problemelor Nr_4. Bazele teoretice abordării generale la rezolvarea problemei arbitrare la fizică

Fenomenele fizice se caracterizează cu variația unor mărimi fizice. Aceste mărimi depind între ele. Este cunoscut că, legătura necesară și stabilă sau dependența între unele mărimi fizice se reflectă în legile fizicii. În continuare vom avea nevoie de două părți specifice a legii fizicii: condițiile (frontiera) de utilizare și metoda aplicării legii.

Orice lege fizică este relativă în acest sens, ea este justă doar la respectarea unor condiții. Totalitatea acestor limitări o vom  numi condiții sau frontiere de aplicare a legii fizicii. Dacă măcar una din condiții se încalcă, atunci legea data nu poate fi aplicată.

Like this post? Please share to your friends:
Lasă un răspuns

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

four × 1 =