„Ştiinţa devine suportabilă atunci când aflăm despre marile descoperiri şi fascinanțe atunci când urmărim dezvoltarea ideilor ce stau la bază”
James-Clerk-Maxwell (1831-1879) – fizician scoţian, cunoscut pentru teoria electromagnetismului, exprimată în patru scurte ecuaţii. El a arătat că electricitatea şi magnetismul se pot propaga sub formă de undă şi că lumina este o formă de radiaţie electromagnetică.
Publicînd lucrarea Teoria dinamică a câmpului electromagnetic în 1865, Maxwell a demonstrat că câmpurile electrice și magnetice se deplasează prin spațiu ca niște unde cu viteza luminii.
Maxwell a avansat ipoteza că lumina este o mișcare ondulatorie în același mediu care este și cauza fenomenelor electrice și magnetice. Unificarea luminii cu fenomenele electrice a condus la predicția existenței undelor radio.
Maxwell a contribuit la dezvoltarea distribuției Maxwell–Boltzmann, un mijloc statistic de a descrie aspect din teoria cinetică a gazelor. El este cunoscut și pentru prezentarea primei fotografii color durabile în 1861 și pentru lucrarea fundamentală privind analiza rigidității cadrelor din grinzi.
Maxwell a formulat niște ecuații matematice și a introdus curentul de deplasare, acestea fiind descoperiri teoretice foarte importante.
Scoţianul a luptat pentru introducerea muncii de laborator, susţinînd nevoia şi utilitatea acesteia şi rolul ei ajutător în ceea ce priveşte înţelegerea fenomenelor fizice.
Informația a fost selectată de către Stanciuc Viorica