Johannes Kepler (27 decembrie 1571 – 15 noiembrie 1630) – matematician german, astronom, mecanic, optic, primul descoperitor al legilor mișcării planetelor sistemului Solar.
Interesul față de astronomie a lui Kepler s-a trezit încă în copilărie, atunci când mama sa i-a arătăt băițelului emoțional a cometă aprinsă (1577), iar mai târziu – eclipsa lunii (1580). După ce tratat variola Kepler a primit un defect de vedere pe viață, care e încurca s-a efectuieze observații astronomice, însă dragostea impresionată față de astronomie el a păstrat pentru totdeauna.
Cartea ”Taina apariției lumii” Kepler a transmis-o lui Galilei și Tycho Brahe. Galilei a acceptat tratarea heliocentrică a lui Kepler, însă numerologia mistică el nu a acceptat-o.
Despre legile descoperite de Kepler poți afla în articolul ”Mișcarea planetelor” din compartimentul ”Știați oare că?”.
În anul 1630 Kepler se pornește la imperator în Regensburg, pentru a primi măcar o parte din salariu. Însă pe drum el răcește puternic și încurând moare.
După moartea lui Kepler moștinitorilor au rămăs: haine purtate, 22 fiorini (monete de aur) căși, 29000 de fiorini salariu ne achitat, 27 manuscrise publicate și o mulțime nepublicate; apoi ele au fost publicate într-o culegere de 22 volume.
Cu moartea lui Kepler cele rele nu s-au terminat. La sfârșitul Răzbului de treizeci de ani a fost complect distrus cimitirul unde el era înmormântata, și de la mormântul lui nu a rămas nimic. O parte din arhiva lui Kepler a dispărut. În anul 1774 a mare parte a arhivei (18 volume din 22) după recomendarea lui Leonardo Euller a cumpărat-o Academia de Științe din Peterburg, acum se păstrează în filiala arhivei Academiei de Științe a Federației Ruse în Sanct-Peterburg.