Marie Curie, născută la 7 noiembrie 1867, la Varșovia, a fost o savantă poloneză stabilită în Franța, dublu laureată a Premiului Nobel.
Se naște la Varșovia, într-o perioadă în care țara se află sub stăpânirea Rusiei țariste, într-o familie de profesori, care îi insuflă dragostea pentru învățare. Astfel, încă din tinerețe își manifestă interesul pentru studiu, pasiune moștenită probabil de la tatăl ei, Vladislav Sklodowski, profesor de matematică și fizică la un liceu.Tânăra Maria Sklodowska nu are parte de o copilărie prea fericită.Mama ei se stinge din viață în 1878, pe cînd Maria avea doar 10 ani.În fața loviturilor destinului, tânăra Maria se refugiază în studiu, unde obține rezultate maxime. La vârsta de zece ani, studia în aceeași clasă cu sora ei mai mare, Helena, de 12 ani.
în Polonia acelei epoci, aflată sub dominația Rusiei țariste, femeile nu aveau dreptul la studii universitare, Maria se decide să își continue studiile peste hotare. Din cauza acestor dificultăți financiare și pentru a putea finanța studiile de medicină pe care sora sa, Bronisława, le începuse la Paris, la 17 ani, Maria începe să lucreze ca guvernantă. Bronisława pornește la Paris în ianuarie 1886, cu promisiunea că, după ce va deveni medic, să finanțeze și studiile Mariei.În 1891 este admisă la Universitatea din Paris (Sorbona). În 1893 este absolventă a cursurilor superioare Magna cum Laude și devine licențiată în fizică, iar un an mai târziu, în 1894, obține licența în matematică.Destinul îi rezervă o surpriză fericită, care avea să îi deschidă porțile către o nouă lume de oportunități și de noi orizonturi: întâlnirea la Paris cu viitorul soț, Pierre Curie.
Deși avea numai 35 de ani, acesta era deja celebru în lumea academică pentru cercetările sale cu privire la natura magnetismului.Marie Curie începe cercetările în domeniul radioactivității, la care se va alătura curând și soțul său, descoperind împreună noi elemente radioactive: poloniul și radiul. Pentru aceste cercetări primesc amândoi Premiul Nobel pentru Fizică în 1903, împreună cu Henri Becquerel.
Marie Curie se stinge din viață la sanatoriul din Sancellemoz în 1934, la două decenii după decesul soțului, în urma unei leucemii provocate de expunerea îndelungată la radiații.
8 lucruri esențiale despre Marie Curie
- A inventat termenul de radioactvitate.
- A fost prima femeie din Europa care și-a luat doctoratul în științe.
- În 1903 a fost prima femeie ca a câștigat premiul pentru fizică cu ocazia descoperirii radioactivității. Distincția a fost primită alături de soțul său Pierre și de Henri Becquerel.
- A fost prima femeie lector, profesor și șef de laborator de la Sorbona (1906).
- În 1911 a devenit prima persoană care câștigat premiul Nobel pentru a doua oară (de data asta în chimie) pentru descoperirea și izolarea radiului și a componentelor acestuia.
- A fost prima mamă laureată a premiului Nobel a cărei fiică a luat aceași distincție. Cea mai mare dintre fiice, Irene Joliot-Curie a luat e asemenea premiul Nobel în chimie (1935).
- Este prima femeie care ajuns înmormântată din merite propii în faimosul Panteon din Paris. Prima fusese Sophie Berthelot, înmormântată cu soțul ei, savantul Marcellin Berthelot
- A primit în total 15 medalii de aur, 19 titluri și alte onoruri.
Informația a fost selectată de către Zubic Liubovi