World Wide Web include atât de multe documente încât informația necesară (specifică) este practic imposibil de găsit, dacă nu se cunoaște adresa documentului.
Însă, sistemele de căutare simplifică procesul de găsire a informației necesare în Web. Există mai multe aplicații specializate de căutare la cerere, numite motoare de căutare. Unul din cele mai eficiente este cel al companiei Google.
Pentru o căutare reușită este necesar să fie cunoscute câteva reguli principale:
- Secvența de căutare introdusă în formă de cuvinte separare este percepută ca o mulțime de criterii de căutare. Sistemul de căutare va idica toate adresele documentelor, care conțin cel puțin unul dintre cuvintele introduse (cheie).
- Secvența de căutare cuprinsă între „ ” este percepută ca un tot întreg. În acest caz vor fi afișate doar adresele paginilor care conțin secvența integral.
- Secvența de căutare în care cuvintele sunt unite prin semnul + va fi percepută ca o cerere de a afișa doar rezultatele în care se întâlnesc toate cuvintele din secvență, fără a ține cont de ordinea apariției lor.
- Prezența semnului – în fața unui cuvânt din secvența de căutare va fi percepută ca o cerere de a afișa doar rezultatele în care nu se întâlnește cuvântul marcat cu semnul respectiv.
Eficiența rezultatelor căutării depinde de algoritmii implementați în motoarul de căutare. Din acest motiv în unele cazuri efeciența unui motor de căutare poate fi mare, în altele mică. Pentru a obține rezultate mai exacte se pot folosi concomitent diferite motoare de căutare.
Favorites (adăugarea preferințelor). Detectarea unui site, la conținutul căruia vor apare adresări periodice este, de obicei, însoțită de includerea lui în lista de situri ”favorite” – adresele acestor locații sunt memorate de către programul browser și adresarea la ele se face după numele site-ului, selectate din lista Favorites. Includerea site-ului curent în lista Favorites se realizează prin acțiunarea butonului Add to favorites.
Informația selectată din sursa:
- Corlat, G. Karlsson, A. Braicov et. al. Metodologia utilizării Tehnologiilor Informaționale și de Comuicație în învățământul superior, Chișinău, Moldova, 2011.